ELLE Academy: Jak naplno rozvinout a využít svůj potenciál

Byl pro vás uplynulý rok obtížnější než ty předešlé? Pro nás také, a proto jsme se rozhodli na již druhý online event ELLE ACADEMY, jehož je ATAIRU obsahovým garantem, pozvat inspirativní osobnosti, kteří ví, jak překonat krizi a vyjít z ní ještě silnější. S nimi jsme se společně podívali do budoucnosti a zjistili jsme, že ji chceme tvořit a nejen přijímat.

Radka Dohnalová a Petr Havlíček účastníkům ukázali, jak si vytvářet nové příležitosti. Vzali nás všechny v rámci myšlenkového experimentu do budoucnosti, abychom si uvědomili, že to je jediná věc, kterou dokážeme ovlivnit. Co když se ale nejeví růžově? Průzkumy tvrdí, že do pěti let práci ztratí každý pátý člověk. Co s tím? Jak bude vypadat rok 2031? Na co se připravit, když zemře vaše kariéra? Jak se postavit tváří v tvář krizi?  

Podle Radky a Petra je v tomto případě velice důležitá adaptivita. Naučit se nelpět na tom, co jsme již vybudovali, ale přizpůsobit se měnícím podmínkám. Dále nám radí, abychom se neměnili jen v okamžicích krize, ale průběžně a také zdůrazňují důležitost mindesetu “hry na vítězství, ne na jistotu.”

Na toto téma navazovala i panelová diskuze, ve které se s námi o své zkušenosti podělili Veronika Vávrová (Kus koláče), Jan Lukačevič (Energie Lékařům) a Michaela Lhotková (ČSOB). Dozvěděli jsme se, že život je z deseti procent o tom, co se nám stane a z devadesáti procent o tom, jak se k tomu postavíme. Když vystupujeme z komfortní zóny, provází to samozřejmě i obavy a strachy a naši hosté nám je pomocí Radky Dohnalové pomohli překonat... A to především prostřednictvím svých upřímných odpovědí.     

„Život je z deseti procent o tom, co se nám stane a z devadesáti procent o tom, jak se k tomu postavíme.“

Designérka Alex Steklík Monhart vysvětlila, že krizi přijala jako příležitost k invenci. Její brand přišel s novými kousky za obtížných podmínek, kdy byly termíny dodání pro dodavatele pouze orientační. Covid však přinesl i možnosti kolaborací, na které byl najednou čas a jenž ukázaly nový pohled na práci i na design.  

Jakožto Head of Talent & Capabillity ve Vodafonu nám Magda Wavle ukázala, jak fungovat v nejistotě. V čase změn je v pořádku přiznat si, že něco nevíme, nesmíme však zamrznout na jednom místě, ale musíme naopak experimentovat, zkoušet a učit se. V době, kdy se homeoffice mísí s pobytem v kanceláři, bychom se měli koncentrovat na odbourávání stresu, dobré plánování času i networking. 

Hana Púllová z Digiskills nás provedla cestou digitální reinvence. Ukázala nám, jak pracovat efektivněji, získat až 500 hodin ročně díky produktivitě a nebát se nových technologií. Jaké vychytávky doporučila? Například Gboard klávesnici, Grammarly, Adobe Scanner, diktování poznámek, Siri, Lightshot, Notion, ZoomIt, Loom, Mural.co, MS Teams, Pomodoro, Forest... a mnoho dalších užitečných aplikací.

„Tělo nikdy nelže.“

A na závěr nám sporthacker Vít Schlesinger vysvětlil principy work-life-balance a rozdělil život na čtyři základní oblasti: kariéru, vztahy, osobní rozvoj, zdraví/energie. Uvědomili jsme si díky němu, ve které z těchto kategorií máme rezervy a rozhodli jsme se, že budeme každé ráno začínat s myšlenkou na sebe sama. Protože pokud nemáme pod kontrolou sebe, má nás v dnešní době pod kontrolou naše okolí. A proč začínat s novými rituály každé ráno? Protože ráno zkrátka dělá den, takže již od zítra se po otevření očí zamyslíme nad tím, jak se cítíme a odložíme mobilní telefony stranou. Naše tělo totiž na rozdíl od mysli nikdy nelže. 

Děkujeme za vaši účast na druhém online eventu ELLE ACADEMY, doufáme, že cítíte stejnou vlnu inspirace jako my a těšíme se na vás na podzim, a to již osobně. Více informací o plánované konferenci se brzy dozvíte.