6 ověřených tipů pro efektivní leadership změn

Rezistence vůči změnám je běžným jevem, který může ohrozit úspěch i těch nejlépe promyšlených projektů. Pokud jste lídrem, který se letos chystá realizovat klíčové změny, je důležité, abyste věděli, jak s rezistencí pracovat.

V tomto článku vám přinášíme 6 ověřených tipů, které vám pomohou překonat rezistenci a získat lidi pro realizaci změn.

1. S rezistencí nebojujte, nechte ji proběhnout co nejrychleji

Uvědomte si, že s rezistencí nemá smysl bojovat. Je to naprosto přirozená reakce na nové a neznámé. Jejím zdrojem je strach. Zaměřte se na to, aby proběhla co nejrychleji. Tyto 3 kroky vám v tom pomůžou:

2. Identifikujte hlavní zdroj rezistence

Rezistence se může objevit ve více oblastech, vždy je ale jedna z nich primární. Díky našemu průzkumu víme, s jakým typem rezistence bojují lidé při změnách nejčastěji (a na co byste se měli zaměřit jako první):

Zdroj: ATAIRU LEADERSHIP TV

3. Komunikujte, i když nevíte. Tichem rezistence roste

První fáze rezistence je čistě emoční, až ta druhá je racionální. Vaším úkolem je maximálně uspíšit příchod rozumu. Zaměřte se na tyto 2 oblasti:

  1. Zaplňujte bílá místa. O každé změně je třeba maximálně explicitně komunikovat. Cokoli, co nepojmenujete, vytváří v myslích lidí bílé místo, ze kterého na ně číhá potenciální nebezpečí.
  2. Pracujte s očekáváním. Lidé jsou často zklamaní ne tak realitou samotnou, ale spíše nesouladem mezi tím, co očekávají, a tím, jaká je skutečnost. Neslibujte, co nedokážete splnit. Zaměřte se na to, co máte pod kontrolou - třeba vaše reakce.

4. Komunikujte podle toho, v jaké fázi ACCA je vaše cílová skupina

Nakupujte lidi pro vaši změnu postupně. Pokud chcete snížit rezistenci, přemýšlejte, v jaké fázi je vaše cílová skupina, a adekvátně tomu nastavte svoji komunikaci. Ve zkratce se tomuto procesu říká ACCA. Pamatujte: jedna fáze se rovná minimálně jedna interakce. 4 fáze modelu ACCA: 

  1. Povědomí (Awareness). Oznámení, že se nějaká změna vůbec chystá. Třeba že budete zavádět systém tzv. OKRs na měření výkonu.

  2. Pochopení (Comprehension). Vysvětlení, proč se změna děje a k čemu je dobrá. Například, že OKRs pomůžou lépe sladit výkonnost firmy, podpořit rychlost inovací a díky kvartálnímu “odečtu” i rychleji reagovat.

  3. Závazek (Commitment). V tento moment si lidé uvědomí, že se jich změna týká osobně. Závazek je o tom, že si ve změně najdou svoje místo a rozhodnou se, že se na ní chtějí aktivně podílet.

  4. Akce (Action). Tady už máte definované akční kroky a pustíte se do realizace. Např. se učíte metodiku OKR, a nastavujete plán pro každého člena týmu.

5. Pátrejte po obavách svých lidí. Sami vám je neřeknou

Vytvořte podmínky, kde se lidé nebojí mluvit. Inspirujte se příběhem jedné manažerky.

Aby od lidí získala zpětnou vazbu na novou strategii, požádala je, aby se vžili do různých rolí - konkurenta, náročných zákazníků nebo mladších kolegů. Tímto způsobem dala možnost, aby zazněly i kritické komentáře. Tato hra na role totiž lidem usnadnila vyjádřit nesouhlas, protože vyzývala k reakci v roli někoho jiného. Tím vytvořila bezpečnější prostředí pro konstruktivní zpětnou vazbu.

6. Nebojte se rozloučit s lidmi, kteří se měnit nechtějí

Bojovat tam, kde i přes množství vložené energie nepříchází pochopení pro změnu, nedává dlouhodobě smysl. V takovém případě je lepší věnovat kapacitu lidem, kteří jsou neutrální a udělat z nich případně ambasadory změny. 

Těchto 6 kroků vám pomůže rychleji odbourat přirozenou rezistenci lidí vůči změnám a dodá jim větší jasnost. Díky tomu se budou moci do realizace změn zapojit rychleji.

Už tedy víte, jak si poradit s rezistencí ostatních. Co když ale potřebujete překonat i rezistenci vlastní? Podle našeho výzkumu je to totiž to nejtěžší, s čím se lidé při práci s odporem potýkají. Posuďte sami - takto vypadaly odpovědi na otázku, co je při práci s odporem nejtěžší:

Zdroj: ATAIRU LEADERSHIP TV

Jak překonat vlastní rezistenci se dozvíte v našem ATAIRU newsletteru, který posíláme už 3500+ lídrů. Přidejte se k nim. 

ATAIRU newsletter: Staňte se součástí komunity 3500+ lídrů, mějte přehled o novinkách v oblasti leadershipu a nenechte si ujít žádné naše akce