Jana Kopáčiková: Najděte si svůj „plášť superhrdinky“. Pomůže vám dosáhnout vašich cílů

Janu Kopáčikovou můžete znát především jako zkušenou Senior Project Manažerku působící v NN pojišťovně. Je také absolventkou programu ATAIRU Autentický Leadership pro ženy. My jsme si ale společně povídali o módě a o tom, jak nám dobře padnoucí a správně vybraný outfit může pomáhat. A to nejen v práci.

Jana je totiž zakladatelkou & CEO společnosti Chic & Power, tedy stylu a síly. Jejím prvním projektem je stylingová služba a virtuální aplikace Style Manager, díky které pomáhá manažerkám cítit se lépe a dosahovat svých cílů. Mezi její klientky patří i Radka Dohnalová, CEO & Founder ATAIRU a řada našich ALUMNI.

„Radce Dohnalové a účasti v programu Autentický Leadership pro ženy vděčím za to, že aplikace Style Manager vznikla,“ říká Jana hned na úvod našeho povídání a dodává, „nemám ráda teoretická školení a váš devítiměsíční program mě oslovil už na ochutnávce, kdy mi bylo hned jasné, že to bude jiné.“

Jak přecházíme do povídání o oblékání, je z jejího hlasu a entuziasmu naprosto zřejmé, jakou radost jí móda dělá (a dostává ji do flow), a že si při definování svojí vášně a svého poslání, v rámci účasti v programu, udělala svůj „domácí úkol“ opravdu zodpovědně.

Vyzkoušejte naše programy formou ochutnávky

Přijďte si nás zažít a seznámit se s lektory programu. Hosté, kteří si programy sami prošli, vám zodpoví jakékoliv otázky týkající se programů.

Na první dojem máme 90 sekund

Oblékání v podání Jany není v žádném případě povrchní záležitostí. Jak sama říká, je to jako puzzle, jehož jednotlivé díly tvoří naši osobnost, naše znalosti, způsob, jakým vystupujeme a také to, jak vypadáme. A toto puzzle se nám nikdy nepodaří dát dohromady celé, pokud některá část chybí.

„První dojem se tvoří během 90 sekund a máme šanci ho udělat jenom jednou. Když přijdeš jako manažerka na jednání s lidmi, kteří tě neznají, tak první dojem uděláš tím, jak vypadáš. Až po tom máš většinou možnost promluvit. A pokud ten dojem neuděláš správně, tak se lidem nepropojí to, co chceš sdělit. Není to jen o tom, co máš v hlavě, ale musí to jít ruku v ruce s tím, jak vypadáš, abys mohl opravdu dokázat to, co chceš,“ dodává Jana.

„Když společně s klientkami tento plášť superhrdinky najdeme, tak mi často po schůzkách, kde potřebují excelovat, píší, že jim to dodalo potřebnou sílu a sebevědomí podat výkon, který potřebovaly.“

Jednou z výhod Talentové dynamiky, se kterou v rámci ATAIRU Leadershipových programů pracujeme, je uvědomění si našich přirozených talentů, ale také toho, na co naopak talenty nemáme. Díky tomu jsme poté pro své okolí čitelnější - nebojíme se být autentičtí a talenty a slabé stránky otevřeně sdílet.

Stejné je to podle Jany s oblékáním: „Je to projev autenticity. Jsem tím pro okolí čitelná. Můžu tím říct to, k čemu jinak potřebuji slova - kdo jsem. Já to navíc občas používám i jako icebreaker. Móda má větší sílu, než si myslíme. Dá se říci, že se v tom, co dělám, propojil ATAIRU inside přístup s outside přístupem Style Managera.“

Najděte si svůj plášť „superhrdinky“

Jak spolupráce probíhá? „Stejně jako na projektech, na začátku každé spolupráce potřebuji zjistit, proč děláme změnu a co je našim cílem. Ptám se jako kouč, musím klientku pochopit. Co je to, co chce? Proč se necítí dobře s tím, co doma má a jak by ta změna měla vypadat? Otevírám v nich otázky a ony se zamýšlí se nad tím, co chtějí. Tak, aby ta změna po čase nezajela do starých kolejí,“ představuje spolupráci Jana.

Ze studie Columbia University, která se věnovala tzv. enclothed cognition je navíc zřejmé, že to, co máme na sobě, nás jednoznačně ovlivňuje také psychicky - pozitivně i negativně. Lidem, kteří v rámci výzkumu měli bílý plášť a bylo jim řečeno, že je to plášť profesorský, se prohloubily analytické schopnosti. Druhé skupině naproti tomu řekli, že je to bílý plášť malířský. A jejich výsledky byly daleko horší.

Takový pomyslný profesorský bílý plášť z výše uvedené studie, který nás psychicky podpoří a pomůže našemu výkonu, si můžeme vytvořit sami z našeho šatníku. Vzpomenete si například, jak jste se cítily, když jste na sobě měly něco, o čem jste měly pochybnosti?

„Když společně s klientkami tento plášť superhrdinky najdeme, tak mi často po schůzkách, kde potřebují excelovat, píší, že jim to dodalo potřebnou sílu a sebevědomí podat výkon, který potřebovaly,“ říká Jana a dodává, „je to pro mě zároveň ta nejlepší zpětná vazba, že se mi daří plnit poslání Style Managera.“

Dobře postavený šatník je jako stavba domu

Se skladbou šatníku je to jako se stavbou domu. Nejdůležitější jsou kvalitní základy. Ty jsou tvořeny 13 základními kousky, které Jana doporučuje. Když je budete mít, tak na nich můžete stavět a doplňovat je čímkoliv. Můžete si být jistí, že tohle oblečení vás podrží v každé situaci.

Na online schůzky se připravujte stejně jako na ty fyzické

Jana se věnuje i workshopům. Tím v poslední době nejoblíbenějším je workshop, který se věnuje oblékání v online prostředí.

„Spousta z nás si řekne, proč bych to řešil, jsem doma, stejně jsem vidět jenom od pasu nahoru. To je ale chyba. V online platí to stejné, co ve fyzickém prostředí. Podceněná příprava rozhodně nestojí za tu paniku a stres, které v nás může vyvolat pokyn k zapnutí kamery. Navíc správné oblečení pro mě může opět být psychickou podporou,“ říká zakladatelka & CEO Style Managera.

A jedna rada, která vám pomůže se v online prostředí cítit lépe a sebevědomě? „Zkuste si dát vaši oblíbenou rtěnku. Já si například na důležité online schůzky beru podpatky (jako v offline) a nosím svoje oblíbené košile, ve kterých se cítím dobře.“

Projekt, který pomáhá

Móda a komunita ATAIRU společně s Janiným projektem přinášejí také pomoc ženám, které se nacházejí v těžké životní situaci. Style Manager daruje nenošené oblečení od klientek do Fashion Charity Shop, a tak pomáhají Klubu svobodných matek. „Pravidelně, když ‚čistím‘ klientkám šatníky, tak vytříděné oblečení věnujeme do Fashion Charity Shopu, kde si může kdokoliv oblečení koupit. A jsou tam občas skutečné poklady. Veškerý výtěžek jde pak na matky samoživitelky. Má to i krásný přesah - co již neslouží mně, může posloužit někomu dalšímu. Móda tím pádem není pomíjivá,“ popisuje Jana celý dobročinný projekt.


Pokud byste chtěly pomoci s hledáním pláště superhrdinky, neváhejte se na Janu obrátit: 

13 základních prvků šatníku

1. Trenchcoat 2. Bílá košile 3. Tmavé sako 4. Kašmírový svetr 5. Černé kalhoty úzkého střihu 6. Bílé triko 7. Bílé tenisky 8. Tmavé jeansy 9. Černé klasické lodičky
10. Zavinovací šaty 11. Sukně 12. Malé černé šaty 13. Zimní kabát