Jasnost a synchronizace: dvě dovednosti, které firmám pomůžou s růstem a rozvojem

V nejnovějším newsletteru jsme se věnovali dvěma klíčovým dovednostem, které jsou nezbytné pro růst a rozvoj firem. Řeč je o jasnosti a synchronizaci. Když mluvíme o růstu firmy z pohledu rychlosti, nemáme na mysli růst její velikosti. Je to o rychlosti, s jakou se firma dokáže rozvíjet, nebo aktualizovat nebo adaptovat na změny.

Jasnost a synchronizace: dvě dovednosti, které vaší firmě pomůžou s růstem a rozvojem

Abyste však mohli o nějaké rychlosti přemýšlet, potřebujete vytvořit perfektní podmínky a zásadní jsou v tomhle dvě dovednosti: 

  • První je jasnost, kam firma směřuje a co je pro ni ve směřování nejdůležitější. Kritickou podmínkou pro jasnost je jednoduchost. Přitom je nezbytné prolomit v hlavě bariéru, že ne všechno, co děláte, je stejně důležité. Nebo, že i když je váš business komplexní, rozsáhlý, je možné ho jednoduše popsat. Jasnost ve firemním směřování pomáhá také předcházet konfliktům priorit mezi týmy.
  • Druhou dovedností pro zvýšení rychlosti je dobrá synchronizace lidí a týmů ve firmě. Protože rychlost firmy není součtem individuálních rychlostí každého člověka nebo týmu, ale je určována jejich souhrou.

Tři pilíře jasnosti a synchronizace ve firmách

Z řady našich spoluprací jsme postupně vydestilovali tři klíčové pilíře, které jsou pro jasnost a synchronizaci nezbytné:

  1. Jasné a jednoduché představení směřování a strategických priorit.
  2. Vertikální synchronizace - každý ve firmě opravdu ví, jak je napojený přes všechny úrovně až nahoru.
  3. Horizontální synchronizace - rozumím kontextu a jsem sladěný s týmy kolem sebe.

Tři pilíře vedoucí k jasnosti a synchronizaci

Jak na jasnost ve firmě

Hovoříme-li o těchto pilířích, lidé často říkají, že teorie je skvělá. Jak ji ale uplatnit v praxi?

Může vám s tím pomoci strategický One-pager, který:

  • je v podstatě základní dokument, jednoduchý formulář, jež shrnuje nejdůležitější prvky strategického směřování firmy nebo týmu,
  • nemá za cíl vymyslet nové formulace směřování nebo zjednodušovat,
  • slouží jako kompaktní esence toho nejpodstatnějšího ve velmi přístupné a krátké formě.

Přestože vytvořit One-pager je často náročný proces, velmi dobře funguje i pro složité obchodní záměry.

Jak na synchronizaci ve firmě

Strategický One-pager sám o sobě nemá velký vliv na změnu. Je pouze základem celého systému.

Není dostatečné, když firma vytvoří jen jeden viditelný pro všechny. To neřeší, jak by tým na třech úrovních pod managementem měl fungovat a spolupracovat s okolím.

Pro synchronizaci lidí je proto důležité přenést informace do firmy a postupně vytvořit One-pagery ve stejném formátu pro všechny týmy, a ty by měly být mezi sebou sdíleny, což nazýváme "One-pager do každého týmu.

Týmové One-pagery poskytují prostor pro diskuzi o spolupráci mezi týmy a posilují odpovědnost a samostatnost jednotlivých členů.

Tento proces může nastartovat kdokoliv ve firmě, nejen vrcholový management.

Synchronizace firmy prostřednictvím firemního One-pageru, na který jsou napojené jednotlivé týmové

Jasnost a synchronizace jsou tedy klíčové dovednosti pro schopnost firem pohybovat se rychle a maximálně efektivně vpřed.

Právě proto se první epizoda druhé sezóny našeho živě vysílaného seriálu ATAIRU LEADERSHIP TV bude těmto dvěma dovednostem věnovat.

Připojte se k ATAIRU LEADERSHIP TV, pomůžeme vám s jasností vašeho směřování a se synchronizací lidí ve vaší firmě.

ATAIRU newsletter: Staňte se součástí komunity 3500+ lídrů, mějte přehled o novinkách v oblasti leadershipu a nenechte si ujít žádné naše akce