Iva Welker: Když něco chcete, řekněte si o to

K reklamě a marketingu se dostala náhodou během studií na vysoké škole. Dnes IVA WELKER stojí v čele VML - největší komunikační agentury v České republice. VML vzniká integrací VMLY&R a Wunderman Thompson a má na palubě více než 370 lidí. Iva vychovává 2 dcery, s nimiž byla 4 roky na rodičovské, mentoruje.

Je také jednou z prvních absolventek programu Autentický Leadership pro ženy a říká: „Role lídra je objevit, co člověku jde a vytvořit takové prostředí, kde to může využívat a rozvíjet.“

Iva Welker, CEO komunikační agentury VML. V pozadí WPP Campus na Bubenské

Jak se studentka Vysoké školy ekonomické dostane k práci v reklamě?

Náhodou. Během studií jsem potkala ředitele jedné marketingové agentury, Terriho Martina, který mi jednoduše řekl: „Hledáme mladé lidi, pojď to zkusit.“ A zbytek je už více než dvacetiletá historie.

Velmi úspěšná historie. Pojďme se na ni blíže podívat a třeba někoho inspirovat. Zajímá mě, jestli vyšší pozice přicházely k vám, nebo jste si o ně sama říkala?

Začínala jsem od nuly, v čistě exekutivní roli, snažila se dělat dobře svoji práci a sbírala zkušenosti. Jakmile se ale objevila možnost posunout se výš, sama jsem si o ni dokázala říct. Takhle jsem se během své kariéry posunula několikrát. To stejné dnes říkám i lidem, které vedu.

Nikdo neví líp než vy sami, co chcete a jaké máte ambice. Pokud je ale nevyslovíte, těžko mohou být naplněny.

Co přesně jim říkáte?

Že nikdo neví líp než vy sami, co chcete a jaké máte ambice. Můžete si říkat: „Dělám dobře svoji práci, určitě mě po čase povýší.“ Jenže to, že děláte dobře svoji práci, může znamenat, že jste s ní spokojení a třeba nemáte ambice jít výš. Což je v pořádku, ne každý je má. Pokud je ale máte a nevyslovíte, těžko mohou být naplněny. Mluvím z vlastní zkušenosti.

Někdo může říct, že tohle řeší například HR, které ví, jaký má kdo potenciál.

I HR by ale mělo vědět, jestli se chcete posouvat, nebo ne. V našich agenturách WPP se snažíme vytvářet natolik otevřenou komunikaci, aby byl každý schopen přijít a říct: „Chci si začít budovat kariéru, plánuji mateřství, nedostávám se tolik k práci, kterou bych chtěl/a atd. Pojďme připravit můj kariérní plán, můžete se mnou počítat a já do toho dám všechno.“ Je to o komunikaci - co chci, co potřebuji a každý potřebujeme něco trochu jiného.

Největší motivací pro mě tehdy bylo, mít díky programu čas jenom pro sebe. Až s odstupem jsem si uvědomila, jak přelomové to pro mě bylo. V osobním i pracovním životě.

Díky tomu, že HR znalo vaše ambice, jste se v roce 2014 dostala do našeho programu Autentický Leadership pro ženy.

Nominovala mě HR ředitelka. Byla jsem tehdy na pozici account directorky a vedla menší tým. V soukromém životě jsem procházela turbulentním obdobím a tou největší motivací pro mě tehdy bylo, mít díky programu čas jenom pro sebe. Až s odstupem jsem si uvědomila, jak přelomové to pro mě bylo. V osobním i pracovním životě.

V čem?

Pochopila jsem, že pokud chci cokoliv změnit, pokud chci, aby něco fungovalo, musím začít sama u sebe. Uvědomila jsem si, že nejdůležitější ze všeho je, jak říkala Radka Dohnalová, “áčkový tým“, který mám doma a ten musí fungovat. Jakmile bude spokojenost v osobním životě, bude to fungovat i všude jinde.

Co se pak změnilo?

Hrozně mě to nastartovalo. Pomohlo mi to získat sebevědomí a ujasnit si vlastní hodnotu a ambice v profesním životě v kombinaci s tím, na jakých základech chci mít postavený osobní život.

Iva Welker, CEO komunikační agentury VML, která vznikla integrací VMLYR a Wunderman Thomson.

Dodalo mi to jistotu i v rozhodování. Nebojím se rozhodnout a dokážu si za tím stát a obhájit si to. Jsem taky celkově klidnější a líp se mi usíná.

Jaký vliv to mělo na práci?

Jak jsem se pracovně posouvala, samozřejmě se objevovaly obavy - jestli budu dobrá, jestli to zvládnu. Pomohlo mi to je překonat. 

Dodalo mi to jistotu i v rozhodování. Nebojím se rozhodnout a dokážu si za tím stát a obhájit si to. Jsem taky celkově klidnější a líp se mi usíná.

Vedete největší komunikační agenturu v České republice. Jaký jste lídr?

Jsem optimista, který má rád rozmanitost, důvěru, otevřenou komunikaci a transparentnost. To se snažím každý den v práci budovat a podporovat.

Upřímně cítím velkou zodpovědnost za všechny lidi, které vedu. Abych poznala jejich talenty a dala jim prostor je využívat a rozvíjet - i s tím mi pomohl autentický leadership.

Prostředí reklamní agentury znáte dokonale. Co doporučujete lidem, které vedete a chtějí se kariérně posouvat?

Napadají mě tři věci, které mi pomohly a jsou přenositelné. Vždy jsem se snažila najít způsoby, jak přinést něco navíc, ať už pro klienty nebo pro tým. Bez ohledu na to, v jaké pozici jsem byla. Dělám to dodnes a snažím se to předat i mým lidem.

Druhá je neustálá práce s feedbackem. Myslím si, že je důležité na sebe sbírat feedback, být otevřený konstruktivní kritice. To je moc důležité, pokud se člověk chce posunout. Ano, může to někdy zabolet, ale díky tomu kolikrát zjistíte, že stačí třeba něco malého a můžete tím v důsledku změnit velkou věc.

A poslední jsou mentoři nebo sponzoři. Ti pro mě hráli a pořád hrají důležitou roli. Jsou to lidi, ke kterým se můžu obrátit, kdyžchcii získat novou perspektivu, znát jejich názor a často mi to pomůže získat i sebevědomí, že rozhodnutí, které plánuji udělat, je správné.

Máte nějakou radu, jak hledat mentory nebo sponzory?

Žádná pevná kritéria nemám. Musí fungovat chemie a důvěra, protože často chci slyšet konstruktivní zpětnou vazbu a způsob, jak třeba něco dělat jinak. Většinou hledám lidi z podobného oboru - marketing, komunikace atd., protože to mám nejčastěji spojené s otázkami a výzvami, které jsou specifické pro náš business a obor.

Kromě vedení agentury se sama mentoringu věnujete.

Mentoring vnímám jako oboustrannou příležitost se něco dozvědět. Já nabízím pohled někoho, kdo je v branži dlouho nebo má zkušenosti se skloubením pracovního života a rodičovství. Na oplátku získám důležitou perspektivu od lidí, kteří v naší agentuře pracují.

To nás ve WPP Campusu například přimělo vytvořit napříč agenturami iniciativu pro rovné příležitosti, která se mimo jiné zabývá vyvážením rodičovství a kariéry. Rovněž jsme se zaměřili na podporu skupiny zaměstnanců ve věku 45+, kteří často řeší jiné výzvy a mohou být opomíjeni.

V roce 2013 jsem šla za šéfem a řekla jsem mu, že potřebuji zkrácený úvazek. Zkusila jsem to a vyšlo to. Ženám se snažím dodávat odvahu.

Co tedy radíte ženám, které řeší kariéru a mateřství?

V roce 2013 jsem šla za šéfem a řekla jsem mu, že potřebuji zkrácený úvazek. Zkusila jsem to a vyšlo to. Snažím se jim dodávat odvahu a říkám: „Buďte transparentní v komunikaci. Řekněte, co chcete, zjistěte, co musíte udělat, naplňujte očekávání a nepřestávejte na sobě pracovat.“ Vždy to nějak jde.

Co pro vás znamená leadership?

Nemyslím si, že lídr je jenom ten, kdo je ve vedoucí pozici. Lídr podle mě může být každý. Je to za mě o tom, jak se stavím k vlastnímu životu, jestli ho chci aktivně tvořit.

V pracovní rovině mi leadership pomohl získat nadhled, uvědomit si, že když chci něčeho dosáhnout, musím začít u sebe. V osobním životě mi dodal sebevědomí a klid.