Radka Dohnalová: Proč při budování firemní kultury #benefitynestaci

I přesto, že firmy investují do well-being programů a programů na podporu duševního zdraví zaměstnanců více než kdykoliv předtím, tak poslední statistiky ukazují, že 52 % zaměstnanců se v současné době cítí vyhořelých. Jak je to možné?

Vysvětlení můžeme najít ve vzorci, který popisuje, jak lidé reagují na krize (ten můžete vidět na grafu níže), jakou byl například Covid. Kdy po úvodní fázi “hrdinství“ - období, kdy na krátkou dobu zmobilizujeme síly a podáváme extrémní výkon, přichází fáze ztráty iluzí a postupné zpracovávání změn.

A tato fáze, ve které se momentálně lidé nacházejí, se projevuje velkou únavou, ztrátou energie a motivace. A může trvat roky! Co tedy v této fázi lidé potřebují, aby ji dokázali překonat co nejrychleji a ve zdraví?

Odpověď nabízí výzkum (na grafu níže), který McKinsey provedlo na skupině téměř 15 tisíc zaměstnanců. Z něj vyplývá, že naprosto dominantním faktorem, stojícím například za vyhořením, úzkostí nebo odchodem ze zaměstnání, je nezdravé chování na pracovišti. V současné době je tedy pro firmy klíčové, aby dokázaly vytvořit zdravé firemní prostředí, k čemuž jednoduše #benefitynestaci. Jak na to?

Psychologické bezpečí jako klíč ke zdravé firemní kultuře aneb #benefitynestaci

“Co dělá týmy ve společnosti Google efektivními?“

Na to hledali v Google odpověď v rámci projektu Aristoteles. A zjistili, že nejdůležitějším elementem je právě psychologické bezpečí, které je pomyslnou základovou deskou pro budování zdravé firemní kultury.

Psychologické bezpečí se projevuje tak, že můžete:

  • sociálně riskovat
  • projevovat emoce
  • vyjádřit nesouhlas
  • mít a vyslovovat obavy

Je to známkou toho, že existuje důvěra mezi lidmi. Jinými slovy - psychologické bezpečí nemá jen efekt na well-being jednotlivce, ale je důležitým faktorem, který podporuje efektivitu týmu. Jak zjistili i v Google.

O tom, jak takové prostředí ve firmě vytvořit, bude jedna z epizod ATAIRU LEADERSHIP TV, která startuje už 14. 10.


Představte si zaměstnance, kteří chodí do práce s nadšením, plní energie a jejich produktivita a motivace boří stropy grafů.
S ATAIRU LEADERSHIP TV se taková představa může stát realitou i ve vaší firmě.