Rozhovor s Klárou Brachtlovou a Lucií Urválkovou o jejich cestě do top managementu

Dvě bývalé účastnice leadershipového programu pro top manažerky - Klára Brachtlová a Lucie Urválková - za sebou mají velmi úspěšné období, a proto je Radka Dohnalová poprosila o krátký rozhovor. 

Klára se ve skupině CME posunula do mezinárodní role na pozici Chief External Affairs a Lucie, místopředsedkyně představenstva a CFO finanční skupiny UNIQA v ČR a SR, se stala Manažerkou roku.

Jaká byla jejich cesta na vrchol? Co na ní musely překonat, a co jim s tím pomohlo? Na co se plánují letos zaměřit?

Dozvíte se v rozhovoru níže.

👉 28. února navíc startuje letošní běh programu pro top manažerky a vy se tak můžete stát součástí úzké skupiny dalších úspěšných žen, jako jsou Klára s Lucií.


V čem ses musela posunout, aby ses dostala do top managementu?

Klára: Mám dva zásadní body, které mi při cestě do top managementu pomohly. Prvním je práce s vlastními strachy a jejich zvládnutí. Žila jsem s tím, že nejsem pro svoje okolí dost dobrá a dokonalá, abych zvládla vyšší pozici a tohle vnímání sebe sama mě brzdilo, abych se mohla v práci posunout. Až díky tomu, že jsem si je popsala a zvědomila, jsem s nimi mohla začít pracovat.

Ten druhý bod souvisí s mojí typologií podle Talentové dynamiky. Přirozeně se ráda věnuji detailu. Abych se mohla posunout, musela jsem se naučit některé věci tzv. pustit a delegovat je a věnovat se věcem víc koncepčně a strategicky. Abych mohla definovat směr a cíl, kam mám svůj tým směřovat.

Lucie: Nejdůležitější posun musel nastat v mojí hlavě. Když jsem se v 90. letech rozhodovala, jak se kariérně posunout, byl top management doménou především mužů. Abych se tam dostala, musela jsem tedy překonat své strachy, které tento stereotyp vyvolával a nastavit ten správný mindset. To znamenalo i uvědomění, že budu muset pracovat víc než ostatní.

Samozřejmě to není tak, že jsem si řekla: „Ode dneška budu asertivnější, budu líp vyjednávat atd.“ Ne. Začala jsem se dívat okolo sebe, jak to dělají ostatní úspěšní lidé a od nich jsem nasávala inspiraci a postupně ty věci, které se mi líbily, začala sama používat. Dodnes mi zůstalo také to, že občas pracuji s koučem na mojí konkrétní manažerské potřebě.

Jak jsi překonala, že nejsi primárně nastavená na strategický leadership, a co ti v tom pomohlo

Klára: Ty spolu s Katkou Kotíkovou jste mě ve vašem programu pro top manažerky navedly, jak se lidé s mým profilem mohou stát strategickým lídrem a tím pádem partnerem nejvyššího managementu. Mojí výhodou vždy bylo, že se ráda obklopuji lidmi, kteří doplňují moje slabší stránky, což v součtu udělá dobrý výsledek.

Co ti pomáhá se v top managementu udržet?

Lucie: Neustále se vzdělávám. Sleduji inspirativní lídry, poslouchám podcasty a ráda se účastním živých eventů, konferencí a vzdělávacích programů. Protože se tam dozvíš nové věci a zároveň potkáš stejně naladěné lidi, kteří ti můžou dát odpovědi na věci, které děláš nebo plánuješ dělat, ale nemáš s kým je jinak prodiskutovat. To mi také pomáhá rychleji se posouvat a dodává energii.

Jak jsi dokázala překonat strachy a naučit se být strategickým lídrem?

Klára: Nebála jsem se říct si o pomoc. Bohužel často žijeme s přesvědčením, že když si řeknu o pomoc, tak vypadám, že jsem neschopná, nebo že to nezvládám. 

Sama jsem do té doby měla pocit, že nemám něco, co mají ti dobří lídři okolo mě, co bych měla mít. Takže jsem akceptovala to, jaká jsem a začala jsem se na to dívat jako na svoji výhodu. Uvědomila jsem si taky, v čem se potřebuji posunout a kdo mi s tím může pomoci. A tak jsem si naráz našla koučku a šla do vašeho programu.

Po 14 letech máte nového generálního ředitele. Co to pro tebe z pohledu strategického leadershipu znamená?

Lucie: S každou změnou generálního ředitele se vždycky víc nebo míň změní strategie. My právě teď pracujeme na naši krátkodobé a dlouhodobé strategii. Jako nejdůležitější z pohledu strategického leadershipu pro mě bude dát lidem jasné zadání v tom, co jsou priority a co to znamená pro jejich práci, abychom strategii naplnili.

Na co se jako top manažerka letos zaměříš?

Klára: Můj letošní rok bude o komunikaci. V rámci svojí pozice a současné strategie budu propojovat mezinárodní týmy různých národností, kultur a různé mindsety. Mám s tím zkušenosti z domácího prostředí, takže mezinárodně to pro mě bude výzva a vím, že o úspěchu rozhodne právě dobrá komunikace.

Lucie: Kromě toho, co jsem zmínila výše, to bude studium MBA, které jsem obdržela k titulu Manažerka roku. Takže se plánuji sebevzdělávat a také pokračovat v mentoringu juniorních kolegyň, protože si myslím, že by si ženy měly pomáhat.

Máš za sebou ATAIRU program pro top manažerky. V 28. února startuje další běh. Je něco, co bys vzkázala manažerkám, které přemýšlejí, že by se ho zúčastnily?

Klára: Pokud se chcete ve vaší kariéře posunout, tak do toho běžte. Povede se vám to mnohem rychleji, než kdybyste na to byly samy.

Lucie: Osobně beru vzdělávání a vzdělávací akce na osobní bázi jako ty nejpřínosnější. Díky obsahu a lektorům, ale i díky networkingu a možnosti prodiskutovat témata, která mě zajímají, s dalšími účastnicemi. Sama jsem se touto cestou dozvěděla věci, na které bych sama přicházelo ohromně dlouho. A vzkaz pro ženy, které neví, jestli to pro ně je, zní: „Jděte do toho. Jsem přesvědčená, že si zpětně řeknete, že to byl velmi dobře investovaný čas.“